Iwona Zmyślona
11 Wrze

Przepis na domowy chlebek

Zakwas wyłożyć do miski , wlać 1 szklankę wody i wsypać 1 szklankę mąki żytniej do wypiekania chleba.
Zostawić na 5-6 godzin

Do gotowego naczynia wsypać 1kg mąki pszennej, 4 płaskie łyżeczki soli , ziarna według uznania np.len,chia,słonecznik,pestki dyni ( po 3 łyżki ) , wlać 2,5
szklanki wody i drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki wody z łyżeczką miodu lub 2 łyżeczkami cukru (1/3 kostki drożdży)

Wszystko dokładnie wymieszać.3 łyżki włożyć do słoika na następny chlebek ( można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie )
Ciasto przełożyć do wysmarowanych i wysypanych mąką foremek ( dwie keksówki) i odstawić na 1godz aż ciasto podrośnie lub wstawić na 30min do pieca na 50'C
Piec 1 godzinę 20 min w 190'C
Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek.

 

Smacznego ! :)

Twój komentarz




POKAŻ