Iwona Zmyślona
11 Wrze

Przepis na marchewkowo-orzechowe babeczki

Składniki :
-2 szklanki starej marchwi,
-1 I 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
-1 I 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-szczypta soli,
-przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-3/4 szklanki oleju roślinnego
-3 duże jaja lub 4 mniejsze,
- 1 łyżka miodu,
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej, większej misce wymieszać :olej, jajka, miód, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszanką z mąki.
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach.Piec przez 25 minut - 30 minut :)

2 komentarze

Czesia  -  01 kwietnia, 2020 o godz. 06:51 odpowiedz

Hm...brakuje orzechów w składzie?

IWONA Zmyślona  -  01 kwietnia, 2020 o godz. 08:45 odpowiedz

Dzień dobry orzechy są opcjonalnie do do dania i nie uwzględniałam ich w przepisie dużo osób ma alergie .

Twój komentarz




POKAŻ